Phantasia Magazine - Just another WordPress weblog

Gradina si florile

March 30, 2009

Cycas revoluta- sagotierul japonez

Tags: , , , , , , , ,

Planta Cycas revoluta apartine speciei Cycas. Specia cea mai raspandita este cunoscuta si sub numele “sagotierul japonez”.

Este una dintre cele mai primitive plante care se inmultesc prin seminte. Este considerata o fosila vie, schimbandu-se foarte putin in ultimii 200 milioane de ani.

Este originara din Orientul indepartat. Are un trunchi cu crestere verticala. In functie de varsta are un diametru intre 2,5-30 cm. Trunchiul prezinta in partea superioara un manunchi circular de frunze penate. Manunchiurile de frunze, care pot sa apara la baza plantei sau in coroana, pot fi folositi la inmultire sau lasati pe planta dand nastere la plante cu forme unice.

Frunzele plantei sunt compuse din numeroase foliole cu asezare penata. Sunt colorate stralucitor, foarte lungi si frumos arcuite.

Planta se simte bine atat in soare direct cat si in interior, in camere luminoase, fiindca se adapteaza usor la temperaturi de la -11 pana la 42 grade Celsius. Poate trai peste 100 de ani si poate sa ajunga inaltimea de 5 metri si un diametru de 4 metri.

Cycas-ul poate sa creasca aproape pe orice sol, cu conditia ca solul sa fie bogat in humus si bine drenat.

Florile femele si mascule sunt pe plante diferite. Planta barbateasca poarta niste conuri solzoase, iar cea femela un fel de ciucurei. Practic, in conditii de camera, nu infloresc niciodata.

Planta poate fi atacata de purici. Cand se observa un astfel de atac este preferat cererea sfatului unui specialist in privinta tratamentului adecvat.

Se poate inmulti prin seminte sau prin pui.

Sorry, the comment form is closed at this time.