Phantasia Magazine - Just another WordPress weblog

Gradina si florile

March 4, 2009

Plante ocrotite de lege: Narcisa

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Narcisa…o floare mica, fragila, dar al carei miros poate concura cu cele mai superbe flori din lume. Mirosul puternic al narcisei este cel care i-a dat si numele, narcisa provenind de la grecescul “narke” care inseamna somn, narcotic. Intradevar, bulbii acestor plante contin substante somnifere periculoase.

Mirosul acestei flori este atat de puternic incat se spune ca daca adormi pe un camp cu narcise nu te mai trezesti niciodata.

La fel ca multe alte flori, narcisa isi are propriile ei legende. Dupa cum arata vestitul poet Ovidiu, narcisa a aparut la moartea lui Narcis, un tanar extrem de frumos, dar foarte singuratic, caruia ii placea sa plimbe zile intregi prin paduri si pe campii. Deoarece el s-a aratat indiferent la sentimentele nimfelor care s-au indragostit de el, Nemesis, zeita razbunarii, i-a menit sa nu iubeasca pe nimeni niciodata, si sa se indragosteasca de el insusi. Astfel, intr-una din plimbarile lui, Narcis si-a zarit chipul in lac. Indragostindu-se de el insusi, doreste sa imbratisese imaginea din apa, dar in momentul in care se apleca cade in adancuri si moare. La moartea lui a parut o floare cu un miros deosebit de frumos si puternic, numita narcisa.

Cultivarea si ingrijirea narcisei este usoara, aceste flori nefiind pretententioase, ele putandu-se cultiva atat in gradina cat si in ghivece.

Narcisele se inmultesc de obicei prin bulbi care se planteaza la inceputul toamnei, intr-un compost alcatuit din turba si putin nisip, foarte umed, caruia i se administreaza un ingrasamant in mod sistematic. Narcisa se poate inmulti si prin seminte, dar procesul de dezvoltare al plantei este mai lent in acest caz, iar inflorirea apare mult mai tarziu. Daca plantam bulbi, narcisa infloreste dupa 1-2 ani, iar daca folosim seminte, planta va inflori doar dupa 3-5 ani.

Narcisa este o floare care iubeste lumina si umiditatea, dar nu in exces. Daca punem acestei plante prea multa apa, bulbii pot putrezii.

Este bine de stiut ca aceasta floare face parte dintre plantele ocrotite de lege, ruperea lor din interiorul rezervatiilor naturale putand fi pedepsita prin amenzi destul de usturatoare. Printre rezervatiile naturale de narcise din Romania se numara Poienile cu narcise de la Tecsesti, Poiana cu narcise din Racas, Poiana cu narcise de la Negrileasa etc. Cu toate ca teoretic se incearca protejarea acestei minunate flori, narcisa, ea este in continuare pe cale de disparitie.

Sunt frumoase narcisele in vaza si ne simtim bine atunci cand primim astfel de flori de la cineva. Dar cred ca mie intodeauna o sa-mi faca mai mare placere sa ma plimb pe un camp cu narcise decat sa le vad “moarte” intr-un vas de sticla…

Sorry, the comment form is closed at this time.